Αρχαία Ολυμπία

1 ημέρα
 
 
Αρχαία Ολυμπία: στην κοιτίδα του αθλητικού πνεύματος

Ο τόπος της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, των αγώνων που τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της σημαντικότερης γιορτής της αρχαίας Ελλάδας, η Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως. Οι χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν εδώ απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, ανακαλύπτουν εδώ την ουσία των Αγώνων, την ουσία κάθε αγώνα, που είχε στόχο και σκοπό ν’ αναδείξει το καλύτερο από τον κάθε συμμετέχοντα.

Στην Ολυμπία, μέσα στο μεγαλόπρεπο ναό προς τιμή του Δία βρίσκονταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του γλύπτη Φειδία, γνωστό ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Από τον 9ο αι. π.Χ. η Ολυμπία ήταν τόπος ιερός που προσέλκυε προσκυνητές απ’ όλον τον κόσμο. Ήδη τον 8ο αι. π.Χ., οι λατρευτικές γιορτές στην Ολυμπία συνοδεύονταν από την περίφημη εκεχειρία σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτέλεσμα της συμφωνίας του Σπαρτιάτη Λυκούργου με το βασιλιά της Ήλιδος, Ίφιτο. Τον 5ο αι. π.Χ.. , η Ολυμπία αποτελούσε τον τόπο διάδοσης ιδεών με δεκάδες εμπνευσμένους ανθρώπους να έρχονται εδώ για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τις σκέψεις τους.

Το Βυζάντιο σήμανε την κατάλυση πολλών αρχαίων ελληνικών τόπων, μεταξύ των οποίων και της Αρχαίας Ολυμπίας που τελικά καταστράφηκε ολοσχερώς από φυσικά αίτια περίπου τον 9ο αι. μ.Χ., μέχρι την ανακάλυψη του ιερού του Ναού του Δία το 1766. Ωστόσο, η ανάδειξη του τόπου χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό κράτος ενώ ανασκαφές και ευρήματα έρχονταν στο φως ακόμη και μέχρι το 1996. Το στάδιο των 45.000 θεατών, το γυμνάσιο –τόπος προπόνησης των αθλητών –το Αρχαιολογικό Μουσείο με χιλιάδες εκθέματα και το σύγχρονο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, περιβαλλόμενα από μία φύση που επίμονα αναγεννιέται, αποτελούν την κατάληξη μιας διαδρομής, που θα χαράξει ανεξίτηλα τη μνήμη όποιου φτάσει ως εδώ.